Door Leapfunder.com
De startupscene geniet nog relatief weinig bekendheid in Nederland, terwijl juist deze branche voor vernieuwing van de economie zorgen. Denk aan Adyen, TomTom, Peerby en WeTransfer. Allen ooit begonnen met een eenvoudig idee en inmiddels uitgegroeid tot reuzen die niet alleen banen scheppen, maar compleet onontgonnen markten aanboren. In 2014 is er al een goed begin gemaakt aan de bewustwording van de mogelijkheden die startups bieden. StartupJuncture rekende voor ons uit dat er vorig jaar ruim 500 miljoen euro in is gestoken. Zoals gezegd: een goed begin, maar ‘onze’ startups verdienen meer.
Zwaargewicht Neelie Kroes gaat daarin, en in een hoop andere dingen, verandering brengen. De vrouw die onder andere furore maakte als Europees Commissaris Mededinging en de Digitale Agenda in haar portefeuille kreeg gaat nu met haar StartupDelta van Nederland het ‘startupland’ maken. Of er, zoals de geruchten gaan, ook belastingvoordelen komen voor investeren in startups blijft speculeren. Echter worden huisvesting, visa en overige randvoorwaarden sowieso onder de loep genomen en verbeterd. Hiermee nemen de slagingskansen en groeimogelijkheden van startups toe en wordt het nog interessanter om investeringsopties in startups tegen het licht te houden.
Wat dit betekent?
Startups in Nederland zijn minstens zo innovatief als elders in de wereld, toch kijken we nog vooral naar Amerika als we spreken over startups. Kroes kan er met haar aanzien, staat van dienst en netwerk voor zorgen dat Nederlandse startups betere ontwikkel- en groeicondities krijgen dan elders in de wereld. Denk aan het startup-visum, huisvesting op het voormalig marineterrein in Amsterdam én internationale erkenning waarmee grote(re) Venture Capital partijen Nederland nog beter in de gaten zullen houden.
En wat betekent dát?
Dat de beschikbaarheid van kapitaal een belangrijke randvoorwaarde is voor het slagen van zo’n startup spreekt voor zich. Echter is er op dit moment in Nederland, maar ook in de rest van Europa, een zogenaamde ‘equity gap’ tussen wat de ondernemer zelf kan financieren en het punt waarop een Venture Capital partij instapt. Dit gat wordt doorgaans opgevuld door Angel Investors, of informals, maar daar zijn er in Nederland veel te weinig van. Dit heeft als gevolg dat die eens zo vlot lopende startup voortijdig droog komt te staan en in de problemen raakt.
Randvoorwaarden
Daar komt nog eens bij dat investeren in een startup enkel voor the lucky few was. Als je een rijke oom had, zelf wat zakelijke successen had behaald of de Staatsloterij had gewonnen dan mocht je meedoen met de grote jongens. Die tijd ligt achter ons. Nu is het niet zo dat je dit van je laatste 5K moet doen, maar mocht je 5K over hebben dan kun je toch meedoen dankzij partijen als Fundersclub, Angellist en Leapfunder. Zij maken het mogelijk om met kleinere bedragen te investeren in startups. De grote innovatie van deze organisaties is dat zij hebben kunnen snijden in de transactiekosten, waardoor het ineens wél interessant is om te investeren met kleinere bedragen.
Investeren in startups blijft ‘hit-or-miss’. De potentiële groei van startups is enorm (denk aan Eyefreight, omzetgroei 700% in 2 jaar), maar dat neemt niet weg dat de risico’s om alles kwijt te raken ook heel reëel zijn. Investeren in startups is vooral leuk. Je hebt meer contact met de ondernemer, dan wanneer je belegt in een aandeel op de beurs. Vaak heb je ook meer inspraak over de te varen koers. Je ziet de groei van zo’n bedrijf en mogelijk heb je ook nog een hoge upside wanneer het een succes wordt.
Maar, zoals ook in deze infographic staat: het grootste risico blijft dat startups iets ontwikkelen wat niemand wil, behalve de startup zelf. Daar gaat zelfs mevrouw Kroes niets aan veranderen.
Komende maanden nemen we elke twee weken een nieuw element rond startups en hun financiering onder de loep.