Investeren in een startup – Markten: Energie

We hebben de afgelopen weken al een korte introductie over startups gegeven; waar je startups kunt vinden, hoe je het kaf van het koren scheidt én wat de investeringsopties zijn. Ditmaal duiken we wat dieper in de verschillende branches. De komende weken lichten we een aantal branches uit en zetten wat startups uit die sector in het spreekwoordelijke zonnetje. Ditmaal is Energie aan de beurt.

Door: Arjan Drost, Proudly Represents

Energie-startups schieten als paddenstoelen uit de grond en dat is ook logisch. De zorgen over de gevolgen van onze CO2 uitstoot worden steeds concreter, de totale wereldpopulatie stijgt tot 8.2 miljard in het jaar 2030 (waarvan 94% in ontwikkelingslanden), daarbij zijn opkomende economieën in Azië, Oost-Europa en Zuid-Amerika hard op weg dezelfde middenklasse levensstijl na te streven die wij hier in West-Europa genieten. Onderaan de streep betekent dat eenvoudigweg dat de energieconsumptie sky-high zal gaan.

Auto’s

Een goed voorbeeld daarvan is de verwachte groei in de auto-industrie. In de komende 25 jaar – zo luidt de verwachting (PDF) – worden er meer gemotoriseerde voertuigen verkocht dan in de complete historie (sinds 1886) van de auto-industrie. Hoewel de olieprijs weinig opwaartse beweging laat zien en we dankzij slimme besparingen minder gebruiken behoeft het geen lastige rekensom om te beseffen dat er enorme kansen liggen in de ontwikkeling van slimme(re) besparingen en duurzame energiebronnen. Overigens voor de doemdenkers is die rekensom hier wel gemaakt en hebben we nog tot 2057. De zonnige kant, laat zien dat dit kansen met zich mee brengt. Een kort door de bocht verhaal in Trouw vertelt ons dat groene energie goed is voor een opbrengst van 55 biljoen euro (!!).

Startups

Een beetje belegger doet het ook voor ietsje minder dan 55 biljoen euro. We hebben een aantal interessante en sympathieke startups op een rij gezet dat zich in of rond Nederland bezigt.

Nerdalize

Startup Nerdalize verwarmt huizen met rekenkracht. Ze plaatsen servers in de vorm van een radiator bij consumenten thuis. Dat heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele datacentra en verwarmingsoplossingen. Een gemiddeld Europees datacentrum gebruikt ruwweg de helft van zijn energie voor koeling. Door huizen te verwarmen met servers ontstaat een win-win-win situatie.

Zonnepanelendelen

Het Nederlandse Zonnepanelendelen (WeShareSolar) is in korte tijd uitgegroeid tot Nederlands grootste crowdfundingplatform voor zonne-energie. Elke Nederlander kan via Zonnepanelendelen investeren in zonne-energie. Dat kan al vanaf € 25,- zonder zelf een geschikt dak te hebben. Op het platform stellen bedrijven en gemeenten hun lege daken en weilanden ter beschikking voor zonnepanelen. Dankzij het platform kunnen burgers op een eenvoudige manier mee-investeren. In Europa is Zonnepanelendendelen het eerste platform dat zich specifiek op zonne-energie richt, vergelijkbaar met het Amerikaanse Solar Mosaic. Inmiddels heeft het platform al €900.000,- aan crowdfunding opgehaald.

STaR Engines

STaR Engines is bezig de verbrandingsmotor compleet opnieuw uit te vinden. De techniek die ze daarvoor gebruiken is gebaseerd op de Wankelmotor die in 1964 geïntroduceerd werd. Daarnaast hebben ze Jerr.E ontwikkeld. een draagbare batterijlader voor elektrische voertuigen, die je – net als een jerrycan – eenvoudig kunt meenemen. Daarmee kun je de batterij tijdens de reis opladen. Tesla eat your heart out!

Tesla

Over Tesla gesproken: alle ogen zijn natuurlijk op deze startup gericht. Het naar de Servisch-Amerikaanse uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige vernoemde bedrijf heeft even geleden die lang verwachte batterij voor thuis gepresenteerd. Een introductie waar menig nutsbedrijf gek van wordt – what’s in the name. De batterij laad je overdag bij voorkeur op via zonnepanelen van Musk’s andere bedrijf: SolarCity. En gezien zijn geschatte belang van 28% in SolarCity zal het de elektrokoning geen windeieren leggen. De ravage die dit bedrijf bestaande sectoren aandoet is zo groot dat een enkel gerucht over een mogelijke volgende introductie beurzen flink laat fluctueren. De grote droom en heimelijk doel is dan ook de volgende Tesla te vinden, klinkt als een open deur, maar met de huidige startupcultuur kun je zomaar beet hebben.

Zoals altijd luidt het devies om je investering goed af te wegen en er blijven risico’s aan verbonden. In het geval van energie-startups zal soms een wat langere adem nodig zijn, zeker met de huidige olieprijs.

Komende maanden nemen we elke twee weken een nieuw element rond startups en hun financiering onder de loep.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Leapfunder. Via dit platform kunnen investeerders in start-ups investeren. Klik op www.leapfunder.nl om direct in start-ups te kunnen investeren. 

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op www.belegger.nl

Leapfunder
Spot successful start-ups and invest online.
Straightforward angel investing for everyone.