Investeren in een startup – Markten: Internet of Things

We hebben de afgelopen weken al een korte introductie over startups gegeven; waar je startups kunt vinden, hoe je het kaf van het koren scheidt én wat de investeringsopties zijn. Ditmaal duiken we wat dieper in de verschillende branches. De komende weken lichten we een aantal branches uit en zetten we wat startups uit die sector in het spreekwoordelijke zonnetje. Ditmaal is Internet-of-Things aan de beurt.

Investeren in een startup - Markten- Internet of Things

Door Arjan Drost, Proudly Represents

Investeren in Internet of Things Start-ups

Voor diegenen die nog niet bekend zijn met het begrip Internet-of-Things – of zoals wij, Nederlanders, zeggen: Internet der dingen – hierbij de definitie van de wat vage omschrijving: ‘Het internet der dingen refereert aan de situatie dat door mensen bediende computers in de minderheid zullen zijn op het internet. De meerderheid van de internetgebruikers zal in deze visie bestaan uit semi-intelligente apparaten, zogenaamde ’embedded systems’. Alledaagse voorwerpen worden hierdoor een entiteit op het internet, die kunnen communiceren met personen en met andere objecten, en die op grond hiervan autonome beslissingen kunnen nemen”, aldus Wikipedia. Lees het artikel vooral even goed door ter leering ende vermaeck. Wie wat minder suffe tekst en accurater omschrijving wenst moet dit artikel van Forbes lezen.

Hype

Wie goed tussen de regels doorleest, ziet dat deze branch een beetje een buitenbeentje is. Deze branche overkoepelt namelijk alle branches in de tech-sector. Daarmee is het maken van een investeringskeuze wat minder overzichtelijk. Als we de cijfers erbij pakken lijken er kansen te over en als we ‘de hype’ mogen geloven, dan worden die kansen alleen maar groter. Er wordt al een tijdje geroepen dat het Internet-of-Things de Big Data hype al voorbij is. Onder andere is dat in dit artikel te lezen, waar je eveneens een heel aardig overzicht van ‘the next big thing krijgt’. 

Groter dan zijn eigen hype

Wie goed naar deze grafiek kijkt ziet ook dat connected home pas in zijn kinderschoenen staat, maar dat is niet helemaal waar; Internet-of-Things behelst óók domotica, bovendien heeft een groot deel van de huishoudens al een slimme thermostaat. Internet-of-Things is het nieuwe ecosysteem dat alles dat data kán produceren, láát produceren, verzamelt, analyseert, combineert en op een presenteerblaadje aanbiedt om efficiënter, prettiger, veiliger en bewuster keuzes te kunnen maken. Daarmee wil ik zeggen dat dit ecosysteem zo mogelijk nog groter is dan analisten voorspellen. Stel je voor dat je álles kan verbinden met elkaar endit geoptimaliseerd wordt door de kennis geput uit Big Data, dan is er een ongekende efficiëntieslag mogelijk. Zorgwekkend is overigens de, helaas juiste, locatie van ‘digital security’, maar die bewaren we voor een volgende keer.

Cijfers

Laten we ter ondersteuning van dit verhaal even wat cijfers erbij pakken. Business Insider schrijft onder andere in dit rapport (zit achter gratis muur) dat het Internet-of-Things de grootste devicemarkt in de wereld gaat worden, logisch ook aangezien het álles behelst. In 2019 zal deze markt meer dan dubbel het volume zijn van de smartphone, PC, tablet, connected car en wearable markt, samen(!). Begrijpelijk wanneer je koffiezetapparaten, alle lampen en wasmachines hieraan toevoegt, goed voor een slordige 26 miljard devices. Interessanter feit is dat er in datzelfde 2019, 1.9 biljoen dollar aan waarde toegevoegd wordt aan de wereldeconomie, voornamelijk gerealiseerd door efficiency gerealiseerde door het Internet-of-Things, aldus Gartner. Dat eveneens stelt dat product- en serviceleveranciers in de Internet-of-Things sector 300 miljard dollar aan omzet gaan genereren in de komende vijf jaar. 

Volgens hetzelfde Gartner zal er eind van dit decennium een brede waaier van industrieën waaronder de gezondheidszorg, retail en transport de vruchten van dit ecosysteem plukken. Interessant is ook hoe datacenters hiermee omgaan, ook daar zou een mogelijk interessante kans liggen. 

Succesvolle voorbeelden

ULU

Makkelijk gezegd wil ULU van de auto een online voertuig maken waarin belangrijke data niet langer verloren gaan, maar gebruikt worden ter bevordering van veiligheid, duurzaamheid, rijgedrag en -ervaring.  Door middel van een dongel die op de OBD-poort aangesloten wordt, verzamelt ULU allerlei data, zoals locatie, snelheid, rijgedrag, onderhoudsinformatie, accustatus en andere voertuigdiagnostiek. Deze data wordt vervolgens in de cloud omgezet in bruikbare informatie. Informatie die zowel -in overeenstemming met de gebruiker- gedeeld kan worden met verzekeringsmaatschappijen, autoproducenten, garages en wat dies meer zij. Recentelijk scoorde ULU nog een investering uit China van 500.000,-. Eerder haalden ze al 140.000,- Euro op via Leapfunder.

Undagrid

Een voorwaarde voor IoT is dat apparaten daadwerkelijk kunnen communiceren. Daar zorgt Undagrid voor en is niets anders dan een communicatienetwerk, maar dan wel een heel slimme. Via een ‘GSEtracker’ houdt het systeem van Undagrid objecten zonder netwerkverbinding in de gaten. De techniek werkt zo dat er geen centraal communicatiepunt is maar de diverse objecten via elkaar communiceren. Dat zorgt ervoor dat ze als een communicatie-ketting fungeren en data grote afstanden kan afleggen zonder ver te hoeven zenden. Schiphol gebruikt het bijvoorbeeld voor zijn karretjes. Waar ze zijn, wat ze doen, waar ze heengaan. Dat klinkt als appeltje, eitje, maar tot voor kort had Schiphol geen flauw benul waar die objecten (bagagekarren of vliegtuigtrappen) zich bevonden.  Zowel WiFi, BlueTooth als RFID zou een oplossing voor ‘ verdwaalde’ karretjes kunnen zijn, ware het niet dat of afstand, of energievoorziening, of beide dan een bottleneck vormt. Meerdere malen uitgeroepen tot IoT startup van het jaar en wie weet de volgende communicatiestandaard. Undagrid haalde recentelijk 200.000,- Euro op via Leapfunder.

Trakkies

Trakkies is de bedrijfsnaam en de naam van de ‘nodes’ ter grootte van een twee euromunt. De Trakkies kun je op willekeurige gebruiksvoorwerpen plakken. Die Trakkies staan in verbinding met een netwerk, uiteraard. De Trakkies geven zo de gebruiker signalen op het moment dat hij de deur uitloopt en hij dat betreffende voorwerp, noem een portemonnee, niet bij zich heeft. Dat is zowel een signaal op de telefoon als door middel van licht en geluid. Bovendien leert het systeem, zo kan het leren dat je op donderdag blokfluitles hebt en je dus niet zonder instrument de deur uitgaat. In tegenstelling tot passieve zoektechnologieën waarschuwen Trakkies je vóórdat je de deur uit loopt zonder sleutels. 

Kansen te over dus in de wereld van het Internet-of-Things, kijk goed wat de groeimogelijkheden zijn en wat mogelijk een belemmering kan vormen. Interessant is ook om te oriënteren wat de randvoorwaarden voor het succes zijn en of daar kansen liggen. 

—–

Komende maanden nemen we elke twee weken een nieuw element rond startups en hun financiering onder de loep.

Leapfunder
Spot successful start-ups and invest online.
Straightforward angel investing for everyone.